Sandkasser
En sandkasse i haven har altid været et hit – Og er uden tvivl et must til de små om sommeren. Vores sandkasser er nøje udvalgt ud fra vores strenge krav om miljøvenlighed, sikker og kvalitet. Hos os finder då bode en sandkasse i træ, en med låg eller noget helt tredje.
Når det kommer til sandkasser, er der mange spørgsmål, som skal afklares. Hvilken slags sandkasse skal du vælge? Skal den have låg? Er det bedst at bygge sin helt egen sandkasse, eller købe en færdig model? Og hvor meget sandkassesand skal du bruge? Dette er blot nogle få spørgsmål, som vi vil forsøge at besvare i denne artikel.
Når det kommer til sandkasser, er der tre forskellige slags: åben, lukket og halvlukket. De fleste vælger en lukket sandkasse, da disse ofte er nemmere at rengøre end de andre to typer. Derudover kan mange af dem leveres med et praktisk låg, som gør det svært for børn at tabe sand ud over hele haven. Hvis du har små børn, vil vi anbefale dig at vælge en sandkasse med låg.
Hvis du vælger en lukket sandkasse, skal du tage højde for, hvor stor den skal være. De fleste producenter angiver ikke kun sandspandens mål, men også det samlede volumen – altså både sandspanden og låget. Det er derfor vigtigt at vide, hvad du vil bruge sandkassen til. Hvis du blot vil have en plads til at lege på, er en mindre model ofte nok. Men hvis du gerne vil opbygge et sandcastel i haven, skal sandkassen være større.
Når det kommer til sand, er der to typer: sandkassesand og have sand. Sandkassesand er tungt og ikke så fint som have sand. Dette betyder, at det bliver svært for børnene at flyde sandet ud med hænderne, når de bygger sandslotte. Have sand er lettere at flyde ud, men det kan samle sig i bunden af sandkassen og dermed gøre rengøringen vanskeligere. Hvis du vil undgå sand i huset, skal du vælge sandkassesand. Her kan man typisk fylde sandkassen med ca. 150 kilo sand. Har kassen et hul i bunden (til dræning), er det bedst at anvende have sand som underlag og sandkassesand ovenpå.
Der findes forskellige modeller på markedet – nogle har hjørnerne afrundede, mens andre er helt runde eller aflange. Hvis du har små børn, vil vi dog altid anbefale dig en sandkasse med låg, da disse er nemmere at rengøre.
Når du har besluttet dig for en sandkasse, skal du også vælge et sted til den. Hvis haven er fuld af græs, vil det være praktisk at placere sandkassen der. Ellers kan man opsætte sandkassen på terrassen eller i indgangspartiet. Husk altid at tjekke om arealet under sandkassen kan klare vandets tryk – hvis ikke, risikerer du nemlig at have en mudderpøl.
Forskelige typer sandkasser
Der er sandkasser i alt fra de helt simple sandkasser til de sandkasser, der kan gøre enhver legeplads til en sandlegeparadis. Derfor handler det først og fremmest om at finde ud af, hvilken slags sandkasse du ønsker dig…
– De helt Simple Sandkasser: Dette er oftest træsandkassser, som ikke har nogle særlige fordele eller ulemper. En simpel sandkasseeffekter blot ved at have et sted at gemme sig imens man leger med sandet, og det er derfor en perfekt sandkasse til børnene.
– Sandsække: Disse sandkasser kommer oftest i form af et sæk, som kan åbnes fra toppen. Dette giver mulighed for nemmere at fylde sandet i eller ud af sandkassen – især hvis du har små børn, som ikke selv kan nå op til sandkassens top.
– Legeplads Sandkasser: Er du på jagt efter den ultimative sandkasseoplevelse? Så er det legeplads sandkassen, du skal gå efter. Disse sandkasser kan indeholde alt fra sand til små vandbassiner og sandlegetøj, som alle sørger for en sandlegelgeparadis i sandkassen.
– Sandkasser med legeredskaber: Disse sandkasser er typisk designet med forskelligt legeredskab på toppen af sandkassens rækkverv (som fx en byltteform) – Dette giver børnene mulighed for at bruge fantasien til at lave deres yndlingsbygninger sammen med sandet.
– Sandkasser med overdækning: Er du træt af sand i hår og tøj? Eller er det bare dit barn, som er lidt sandfobi? Uanset årsagen kan sandkassen med overdækning være lige noget for dig – eller dit barn. Denne sandkasseeffekter nemlig blot ved at have en skydedør/låge på toppen af sandet, der giver mulighed for at holde børnene fri fra sand udenfor kassens rammer.
Legetøj til sandkassen
Når sandkassen er sat op, der er fyldt sand i den og den er klar at børnene kan lege i den, mangler der en sidste ting. Selvfølgelig sandkasse legetøj. Der skal graves, sies, bygges sandslotte og bages sandkager i lange baner. Det der gør denne form for udendørs leg som fantastisk, er at børnene kan udfolde sig og være kreative. Det er nærmest ingen grænser for hvilke lege de kan lege i deres sandkasse, både alene eller med venner og søskende.
Der findes et stort udvalg af sandkasse legetøj på markedet, men det handler om at finde dét sandkasselegetøj som passer til netop jeres familie. Det sandkasse legetøj som vi har i sandkassen, er noget vi brugte da jeg var barn og som nu mine egne børn bruger. Så det sandkasse legetøj indeholder:
– Sandspade – Bagerist med forme – Sandmåtte/værktøjsbakke til sandformene – Sandhoveddukker (fra min barndom) – de kan ikke findes på markedet mere men mange steder kan du få vasket dem op, så bliver de lige fine at give videre til dine egne børn.
– Sandsie – sandkageforme til at lave sandkager eller sandslotte i sandet med
– Gaffatape og en kopi af ”Hvem bygger den højeste sandslot” bog –genbrugsfund fra min barndom men super sjovt legetøj, som vi også bruger på stranden.
Alt dette er selvfølgelig sandkasse legetøj vi har i sandkassen. Det sandkasselegetøj som mine børn bruger mest, er sandspaden og sandformene. Både til at lave sandkager eller til selve sandslotterne. Sandsie’n bliver næsten ikke brugt, fordi det tager for lang tid at fylde den op med sand, hvorefter der skal sies igennem den (selvfølgelig), men de små sandforme kommer dog meget mere i spil end sien.